ACTUEEL

Awareways Detachering houdt je wekelijks op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van security, privacy, data-integriteit en ‘the human factor’.

Laat zien: Alles
21 March 2019

‘Digitale weerbaarheid MKB niet op niveau’

Veel MKB’ers hebben moeite met het tijdig opsporen van zwaktes in hun digitale beveiliging en zijn onvoldoende voorbereid op een mogelijk cyberincident. Dat blijkt uit een analyse van accountancy en belastingadvieskantoor Baker Tilly waarvoor zo’n 200 klanten, kleine en middelgrote Nederlandse organisaties, zijn bevraagd. Het kantoor hoopt met deze cybersecurity health check de bewustwording rond cyberrisico’s bij het MKB te vergroten. Lees hier en ontdek wat Awareways Detachering daarin voor jouw organisatie kan betekenen.

Leestijd: 2 minuten

19 March 2019

Digitalisering krijgt beperkt aandacht bij management

Wat moet je als gemiddelde MKB’er met de digitale transformatie? En wat is de impact van moderne IT op de bedrijfsvoering en strategische positie van bijvoorbeeld een middelgroot ziekenhuis? Het zijn niet alleen kwesties die we bij Awareways Detachering goed herkennen, maar ook vraagstukken die leven bij organisaties als Nederland ICT en het Nationaal Register. De twee partijen hebben daarom met steun van VNO-NCW onderzoek gedaan naar kennis van digitalisering in de boardroom.

“Zo kunnen we beter inschatten in hoeverre die hoofdletter D geborgd is in de top van het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT. “We kunnen eigenlijk maar één algemene conclusie trekken naar aanleiding van de resultaten: de top is wel bezig met digitalisering, maar met een veel te beperkte blik.”

12 March 2019

Nulmeting informatiebeveiligingsbeleid

Een informatiebeveiligingsbeleid is een bepalend document voor iedereen die verantwoordelijk en volgens de regels en richtlijnen met de bescherming van informatie om wil gaan. Informatiebewust werken is namelijk een taak voor de gehele organisatie, waarbij er op ieder niveau aandacht is voor hoe er met gevoelige gegevens en vertrouwelijke informatie omgegaan wordt.

Awareways Detachering heeft de kennis en capaciteiten in huis om voor iedere organisatie of overheid een passend informatiebeveiligingsbeleid op te stellen, aan te vullen of werkbaar te maken. We zien dat er op het gebied van informatieveiligheid in het algemeen en de AVG in het bijzonder bij onze opdrachtgevers alles aan gedaan wordt om de praktische zaken op orde te krijgen. Maar we zien ook regelmatig dat het aan de capaciteit ontbreekt om de puntjes op de i te zetten, terwijl dat wel gewenst en in veel gevallen zelfs vereist is.

08 March 2019

Informatieveiligheid prioriteit nummer 1 bij Nederlandse IT-beslisser

Nederlandse IT-beslissers hebben informatieveiligheid hoog op de agenda staan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Citrix onder ruim 850 deelnemers in Europa. Ook in Frankrijk staat informatieveiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. Voor de Duitse en Britse IT-beslissers zijn machine learning en Artificial Intelligence de belangrijkste technologieën om in te investeren.

04 March 2019

Informatiebeveiligingsbeleid herzien

Recent gingen we bij een tweede woningcorporatie aan de slag om te ondersteunen in hun beleid omtrent security en privacy. Een goed informatieveiligheidsplan is niet alleen noodzakelijk, maar biedt ook kansen. Dat vraagt veel van de interne capaciteit, en dat is precies een van de onderdelen waar Awareways Detachering de helpende hand kan bieden.

27 February 2019

AVG als rode draad

Een belangrijk onderdeel van het werk van onze Young Professionals is vanzelfsprekend een focus op de AVG, de Europese privacywetgeving die in mei 2018 van kracht werd. Veel organisaties doen er alles aan om de praktische zaken op orde te krijgen. Awareways Detachering helpt je bij de laatste stappen.

Denk aan het in kaart brengen van datastromen en het terugbrengen van al die gegevens tot alleen het noodzakelijke. Welke informatie heb je, mag je die hebben, en op welke grond mag je die hebben? Waar sla je ze op en wat doe je ermee? Nieuwe taken en uitdagingen waar veel organisaties hulp bij nodig hebben.

01 February 2019

Informatiebeveiligingsbeleid bij een woningcorporatie

We schreven afgelopen week over een recente opdracht van Awareways Detachering bij een lokale overheid, en de rol die onze Young Professionals kunnen spelen in het opstellen, controleren of optimaliseren van een informatiebeveiligingsbeleid. Die bewuste invulling van een overeenkomst met onze gedetacheerden beperkt zich niet enkel tot de publieke sector. In dezelfde periode gingen we met een vergelijkbare opdracht ook bij een organisatie buiten de publieke sector aan de slag. Awareways Detachering werd gevraagd om het informatiebeveiligingsbeleid van een woningcorporatie te stroomlijnen.

23 January 2019

Awareways Detachering bij de gemeente: informatieveiligheid in de publieke sector

Een goed informatieveiligheidsplan is niet alleen noodzakelijk, maar biedt ook kansen. Dat vraagt veel van de interne capaciteit, en dat is precies een van de onderdelen waar Awareways Detachering de helpende hand kan bieden. We constateren namelijk dat het kennisniveau bij onze opdrachtgevers vaak ruimschoots in orde is, maar dat de slagkracht ontbreekt om de laatste stappen te zetten – bijvoorbeeld in het finaliseren van een informatiebeveiligingsbeleid.

10 January 2019

Consumentenbond: ‘Oppassen met gezichtsherkenning smartphones’

Je mobiele telefoon ontgrendelen met facial recognition, het is erg handig en snel. Maar zoals wel vaker het geval is, lever je voor dat stukje gebruiksvriendelijkheid en gemak wel wat privacy en informatieveiligheid in. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het ontgrendelen van smartphones op basis van gezichtsherkenning lang niet altijd veilig is.

07 December 2018

Awareways Detachering

Er wordt steeds meer geïnvesteerd in informatieveiligheid, maar de mens is nog altijd de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Technologie wordt niet op een veilige manier gebruikt, men is zich onvoldoende bewust van de kwetsbaarheid van informatie en de juiste gedragsverandering is een serieuze uitdaging. Awareways Detachering, gelanceerd in het voorjaar van 2018, is de volgende stap in informatieveiligheid. Nu we inmiddels een half jaar aan de slag zijn, maken we samen met directeur Bas de Groot de balans op.

01 November 2018

My data done right: Bits of freedom maakt avg-dataverzoeken gemakkelijker

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de nieuwe Europese privacywetgeving, is sinds 25 mei van kracht. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat de Nederlander zich nog maar beperkt bewust is van de nieuwe privacyregels en met name van de extra rechten die daarbij horen. Vandaag, 5 maanden na 25 mei, heeft Bits of Freedom daarom de website My Data Done Right gelanceerd.

21 September 2018

Informatieveiligheid: 5 tips tegen cyberrisico's van binnenuit

Het grootste deel van beveiligingsincidenten wordt niet veroorzaakt door technisch falen van ondersteunende systemen, maar door menselijke fouten. De mens is daarmee de belangrijkste schakel in de beveiligingsketen. Niet voor niets hebben we het vaak over de rol die elke medewerker in een organisatie moet spelen om de juiste zorg te dragen voor informatieveiligheid en de bescherming van vertrouwelijke gegevens, zowel bedrijfsgevoelige informatie als persoonsgegevens.

20 September 2018

Onboarding program Awareways Detachering

De eerste week van het onboarding program bij Awareways Detachering zit er alweer op. Ik kijk terug op een intensieve, leerzame, maar vooral leuke week. Naast dat ik kennis heb mogen maken met de vier andere Young Professionals en de collega´s van Awareways, hebben wij ook kennis gemaakt met het detacheren. Wat is het nou precies en wat komt er allemaal bij kijken?

17 September 2018

Cybersecurity belangrijkste onderwerp bij interne audits in 2019

Diverse Europese Instituten van Internal Auditors, waaronder IIA Nederland, hebben de belangrijkste onderwerpen voor de auditplanning van 2019 bekeken. In de resulterende top van risicotopics staan de uitdagingen rond cybersecurity bovenaan, gevolgd door gegevensbescherming en digitalisering.

CONTACT

Wil je meer informatie over Awareways Detachering? Laat dan hier je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.